Ketam (di cuci bersih) - 5 ekor
Bawang putih - 2 ulas
Bawang merah - 3 biji
Serai - 1 batang
Cili kering (di blend)
Telur - 1 biji
Sos tiram - 2 sudu besar
Sos cili - 2 sudu besar
Kicap cair - 2 sudu besar
Garam (optional)
* Kuantiti boleh di tambah ikut jumlah hidangan yang di sediakan.
Cara masakan
1. Tumis bawang putih dan bawang merah yang sudah di tumbuk bersama dengan sedikit minyak masak. Tambah air sedikit dalam setengah cawan.
2. Apabila sudah naik bau, masukkan cili kering yang sudah di blend. Gaul mesra dan biarkan sehingga pecah minyak.
* Tambah serai yang diketuk ke dalam kuali.
3. Tambah sos tiram, sos cili dan kicap cair. Biarkan sekejap selama beberapa minit dengan api perlahan
4. Tambah air - ikut kuantiti yang di inginkan. Sebab ada yang minat kuah ada yang tak. So tambah ikut kesukaan masing masing ya :)
4. Tambah air - ikut kuantiti yang di inginkan. Sebab ada yang minat kuah ada yang tak. So tambah ikut kesukaan masing masing ya :)
5. Masukkan ketam dan gaul rata. Untuk lebih mudah, ketam bertukar warna merah menunjukkan ketam sudah masak :)
6. Perlahankan api, pukul telur dan siram ke atas ketam. Gaul hingga mesra dan tutup api.
7. Makanan sudah sedia untuk dihidangkan!
Simple kan? Yet so easy peasy like kacang peace yo. Makasih mak martuakuuuu atas resepi super mudah. Kihkih. Selamat mencuba uols! ♥
No comments:
Post a Comment