Saturday, 5 March 2016

Kimbab Kelantan dan Jamuan

Last week thursday, Jabatan Neuro (lab kite + husband) buat makan makan antara student dgn staf. Main reason sebab ada staf yang naik pangkat dan juga ada student yang dapat biasiswa TPM (Tenaga Pengajar Muda). Makan makan ni kira macam majlis kesyukuran la. 

Makan = Maisarah
Feast = Make me happy of course :p

So, selain dari main dish yang ada, each and everyone yang lain bawak potluck dari rumah masing masing untuk memeriahkan majlis. :) sebenarnya i love the idea of potluck. Semua orang akan bawak makanan masing masing dan share dengan semua orang. Kite rasa cara macamni dapat eratkan hubungan antara satu sama lain. Example macam masa preparation time before makan makan. Semua orang happy borak between one another sambil hidang all the dishes. Yela kan, before this busy with lab and all. This makan makan macam one opoortunity for everyone to get along. Sebelum majlis pun kitorang dah start rasa bekal yang everyone bawak and praise each other macam 'kenapa sedap sangat' 'nak resepi pls!' Things like that. Which i love it :)

Oh and for this makan makan kite bawak kimbab dan jeruk asam. Both handmade, buat sendiri dan bila orang makan dan puji sedap rasa puas hati sebab masa yang kite buat lama tu berbaloi :') jeruk asam tu nanti kite cerita lain but everyone insist me to sell this jeruk asam sebab sedap. Dan kimbab pun sama. Everyone impress because i did it by myself and rasa dia boleh di terima. At first kite tak yakin langsung nak kasi ofismate makan, tapi sebab husband cakap sedap kite pejam mata je letak (at the same time risau tak habis takut tak sedap kan..) Bila everyone makan je, semua puji. Rasa mimpi kejap at that moment sebab orang semua suka. Terus kembang semangkuk iols :p and, they insist me to sell kimbab as well.

Well, i'll think about it first.
Sebab buat kimbab ambik masa nak siapkan..
dan whatever i do mestila kena commit kan.

Overall.. It was a success makan makan. Semua happy. Perut kenyang, Alhamdulillah. Habis kimbab handmade MaisaraHafiz :p Afterall, key for delicious kimbab? jangan kedekut inti. NO PLS. Lebihkan je inti dan nasi. Baru puas orang nak makan. Dan nasi pun letak extra. Kasi mampat bila roll seaweed tu nanti. TAPI. Nak cari nasi untuk buat kimbab susah k area Kota Bharu + Kubang Kerian. I looked high and low for the sumo rice sampai nak give up. I went to mydin, nirwana tapi takda. Bila survey cakap cari dekat tesco dengan pacific kb mall. Bila pergi jual 5kgs punya beras 1kg punya dah habis stok. Uit banyak k.. Dan mahal. Dekat tesco rm39, kb mall sumo rm37. Bila fikir terus macam takpelah no need la beli.. Banyak sgt. Takut tak guna later. Jadi solution? Buat guna beras biasa je lebihkan air macam nak buat bubur tu. Dan Alhamdulillah jadi.. Risau tak jadi.

Extra tips: masa letak nasi atas seaweed tu tekan nasi tu kuat kuat sampai nasi tu flat atas seaweed. Baru cantik masa nak roll.. ;)

----------------------------------------------------------------


Meh kite kasi bahan buat kimbab
- sosej (kite potong 2 bahagian)
- crab stick (tak potong)
- timun jepun (potong memanjang)
- telur dadar (potong memanjang)
- nasi yang lembik (so melekat dengan seaweed, senang nak roll)
- seaweed

* Masa roll kite guna tangan, tak guna tikar sushi atau apepun. Still jadi. Cuma kena tahan panas sikit la masa roll tu :)

Selamat mencuba! Let me know the outcome kalau ada antara u guys yang cuba okay? 

Assalamualaikum! ♥

No comments: