I love to eat nasi ayam (but not on daily basis la kannn). Bila teringin makan tu, kalau masak konfem bertambah. Dan nasi ayam yang kite buat resepi never fixed. Selalu kite ubah ikut bahan yang ada dalam fridge. Hehe asal boleh je kite ni. But.. Haritu kite ada buat nasi ayam resepi zap zup zasss siap. Nasi ayam terpantas kite pernah buat sampai husband terkejut "cepatnyaaaa siap masak?" Mihihi kembang sat hidung iols sebab i masak pantas :p So.. Untuk buatkan kite senang nak buat rujukan nasi ayam zap zup zass in the future, kite tulis dekat blog supaya resepi ni tak hilang ditiup angin (blame my memory not me pls :p) --- ni semua aging factor hehe.
Sooo... Lets get started!
Untuk buat nasi, ayam dan kuah kicap the main key is KUAH SUP. SO PLENTY OF SOUP NEED TO BE MADE IN ORDER FOR THE RICE AND SAMBAL KICAP TO BE DONE. --- tetiba nak speaking kannn haha.
Resepi sup nasi ayam
2 labu bawang besar (dicincang)
4 ulas bawang putih (dicincang)
2 inci halia (dicincang)
1 sup bunjut
Garam
Ayam (3 thigh)
Air ( 5 cawan)
1 biji Ubi kentang (di potong 4)
--- tambah tolak resepi ikut jumlah ayam okay?
Cara-cara
Lepas bahan tumis transfer masuk periuk dan tambah air -- akan jadi macam ni :) |
Ayam dan bahan tumisan, bila air ayam dah agak agak jadi macamni baru transfer masuk periuk dan tambah air |
1. Panaskan minyak dalam kuali
2. Tumis kesemua bahan yang dicincang termasuk sup bunjut hingga naik bau
3. Masukkan ayam
4. Masak hingga kuah di dalam kuali sedikit kering
5. Tambahkan air ke dalam periuk, tambah garam secukup rasa
6. Biarkan seketika dan ayam dari sup dikeluarkan untuk digoreng (jangan biar lama sangat dalam sup nanti semua jus ayam keluar masa goreng ayam jadi kering)
7. Masukkan kentang. Masak hingga empuk.
--- Dah siap! ;)
Resepi ayam sedap dan juicy
1. Ayam dalam periuk sup sebentar tadi dikeluarkan dan diletakkan dalam bekas
2. Tambahkan kicap dan sos tiram pada ayam tersebut (kite agak agak je nampak gelap ayam tu dah cukup kicap, sos tiram dalam 2 sudu takda sos tiram pun takpe :) )
3. Gorengkan ayam tu sekejap je dalam 3-5 minit untuk dapatkan hasil ayam yang garing diluar dan masih juicy di bahagian dalam ayam ;) -- bahagian dalam still akan masak even goreng kejap sebab kite ambil ayam dari sup :)
Dari sup ayam ni pecahkan kepada 3 kegunaan.
1. Untuk nasi.
- Nasi tu masak macam nasi biasa, cuma air masak digantikan dengan sup ayam tadi. Sukatan 1 pot nasi = 1 pot sup ayam.
2. Sambal kicap
- sambal kicap terpaling senang. Bubuh dalam 5 sudu kicap manis dan tambah satu senduk sup. Dah siap kicap nasi ayam :)
3. Dan sup untuk makan
* Step akhir je tak guna sup ayam sebab nak buat cili cicah nasi ayam.
Resepi cili merah nasi ayam
5 batang cili merah kecik
2 batang cili masak
1 ulas bawang putih
1 sudu gula
4 sudu besar sos cili
1/3 air dalam cawan
- Blend kesemua bahan dan siap untuk di makan!
Seeee senang kan? Selamat mencuba resepi nasi ayam zap zup zas paling mudah dan pantas di abad ni k! ;) InshaAllah sedap. Husband siap cakap jum kite jual nasi ayam nak? Hahaha T_T
Ni la hasil ayam yang juicy ft HIMYM. Totally our weekend style :) |
Till then, Assalamualaikum!
No comments:
Post a Comment