Monday, 18 September 2017

Resepi terung belado cepat dan mudah

Assalamualaikum ♥

Last few month one of my friends upload this menu on her instastory. Sepantas kilat terus dm and ask for recipes from her hehe. Eggplant is one of my go-to food, jadi memang sangat tempted to try to cook it by myself. Suddenly today teringat for this recipe, bukak fridge and semua bahan ada! Yays, so happy. Sepantas kilat siapkan lauk before husband balik petang tadi πŸ˜€


Disebabkan steps to do sangatlah mudah, let me share it with you guys ok?

Just follow the steps below, inshaAllah rasa dia akan jadi sedap! πŸ˜‹




Bahan bahan

Bawang merah sebiji *
Bawang putih 3 ulas *
Cili kisar 5 sudu besar
Minyak masak
Terung sebiji - potong kepada beberapa bahagian
Ikan bilis (depends) - i guna satu sudu besar
Sedikit garam


Sebelum masak:

/ Blend bahan yang bertanda *
/ Goreng terung hingga tukar warna keemasan sikit dan toskan
/ Goreng ikan bilis hingga garing dan toskan)



Cara masakan: 

 1. Tumis bahan * dengan minyak masak (Guna minyak masak yang sama masa goreng ikan bilis dan terung)
2. Tumis hingga naik bau, dan masukkan cili kisar.
3. Masak hingga pecah minyak (dalam lebih kurang 15 min dengan api yang perlahan)
4. Masukkan terung dan ikan bilis, gaul rata dan tutupkan api.
5. Siap! ;)


Tips: jangan goreng terung terlalu lama, nanti it will be too soggy. Tak berapa sedap.. i didnt really like my eggplant to be too soggy. Tak feel makan hehe.

Selamat mencuba!

p/s: Tq ibu ameena for the recipe! πŸ˜™

1 comment:

AmaninaShafee said...

Waaaa... most welcome ibu Aleesa! :D